top of page

Arabica vs Robusta


Ak ste už milovníkom kávy , iste ste už počuli o odporúčaniach, či preferovaní kávy
Arabica.. ale čo vlastne je tá Arabica a Robusta ?


Ak chceme ísť do detailu , bavíme sa o čeladi , aleno kmeň , trieda atď poznáme
z prírodovedy / alebo už aj nie /. Ide o definovanie skupín biologických organizmov na
základe spoločných charakteristík a pomenovávaní týchto skupín.


V skutočnosti existuje na svete viac ako 100 rôznych druhov kávy, ale dva najobľúbenejšie
druhy sú Caffea Arabica a Caffea Canephora, bežne označované ako Arabica a Robusta.


Arabica sa považuje za lepšiu voľbu, a preto práve tú pražiari preferujú. Poďme zistiť prečo.
Všeobecne povedané, káva Arabica vyžaduje vyššie nadmorské výšky pre rast. Typická
fazuľa Arabica sa pestuje v rozmedzí 800 až 2 200 metrov. A práve vyššia nadmorská výška
zvyčajne prináša káve hodnotu vyššej kyslosti kávy. To je dôvod, prečo niektorí pražiari
začali umiestňovať údaje o nadmorskej výške na svoje kávové vrecká. Čím vyššie sú
nadmorské výšky, tým pomalší je rast kávovníka , ktorý ovplyvňuje produkciu a zvyšuje
náklady na pestovanie . Kávovníkom Arabica trvá úplné dozretie 5 až 7 rokov. A tak malý
farmár podstupuje obrovské riziko výsadby stromov Arabica, pretože investuje v podstate na
dlhé obdobie, čo vytvára tlak a náklady na ich podnikanie. Preto je cena kávy Arabica výrazne
vyššia ako Robusty . Chuť kávy ovplyvňuje kofeín a kyselina chlorogénová . Káva arabica
obsahuje až o 50% menej kofeínu ako robusta. A to je dôvodov , prečo sú zelené fazule
kávovníka náchylnejšia na škodcov, náročnejšie ochrániť ich pred hmyzom a opäť
starostlivosť o ne je premietnutá v cene . Arabica obsahuje takmer o 60% viac lipidov a
takmer dvojnásobné množstvo cukru. Tieto hrajú dôležitú úlohu nielen v chuti, ale aj v aróme
a tele kávy. Zrná arabiky chutia lepšie, pretože zvýšený obsah cukru dáva káve lepšiu chuť,
čistejší pocit v ústach a zníženie horkosti.


„Keď na etikete kávy vidíte 100 percent  znamená to, že má vyššiu kvalitu ako kávy,
ktoré používajú zrná Robusta. To ale ešte neznamená, že je to najkvalitnejšia dostupná káva.
Ak chcete dosiahnuť vysokú kvalitu Arabici, sledujte či všetky kávové zrná dosahujú
jednotnú veľkosť a farbu. Systém hodnotenia kávy je trochu náročnejší proces ale laicky
povedané, v bodovom hodnotí 1 - 5 určuje ktoré zrná budú chutiť lepšie. 


Stupeň 1 – Kávové zrná špeciálnej triedy, vynikajú svojou chuťou , kyslosťou , vôňou. Z viac
ako 20 rôznych defektov, ktoré môžu postihnúť kávové zrná – počnúc príliš pokrčenými,
čiastočne rozdrvenými, poškodenými zrnami hmyzom, alebo dokonca chorými – táto trieda
nepripúšťa žiadne defekty. Celkovo vzaté, ide o celkom špeciálna fazule.


Stupeň 2 – Prémiové kávové zrná: Rovnaké ako Stupeň 1, s tým rozdielom, že v týchto je
povolených niekoľko drobných odchíliek, čo zodpovedá nižšej triede. V šaržiach 2. stupňa je
povolených 0 až 8 chýb.


Stupeň 3 – Tieto zrná sa líšia veľkosťou o niečo viac ako trieda 1-2. Počet úplných defektov
povolených v tejto triede sa pohybuje od 9 do 23. Tieto fazule nie sú špeciálne. Sú to len
základné, priemerné kávové zrná.


Stupeň 4 – Kávové zrná štandardného stupňa: 24 – 86 úplných defektov. Táto úroveň
defektov v dávke skutočne ovplyvňuje chuť a vlhkosť zrna.

Stupeň 5 – Nekvalitné kávové zrná: Viac ako 86 úplných defektov. Toto je káva , ktorú si
kupuje v supermarketoch. Nekvalitné najlacnejšie zrná sa stále používajú , nájdete ich najmä
v instatných, lacných priemyselných kávach.

Kávovník Robusty môže rásť už od výšky 600 metrov n.m. Rrastie dvakrát rýchlejšie, čo je
pre pestovateľov samozrejme oveľa ekonomickejšia voľba . Jeho úplné dozretie trvá 2 – 3
roky . Kávy Robusta sú známe tým, že sú oveľa odolnejšie voči škodcom a hmyzu. Z dôvodu
obsahu zvýšenému množstvu kofeínu / dva krát viac ako Arabica / , ktorý pôsobí ako
prírodný odstrašujúci prostriedok. Zrná robusty sú na pohľad odlišnejšie od Arabiky.
Vyznačujú sa menším a ováľnym vzhľadom , napriek tomu zrná arabica spoznáme podľa
väčšieho podlhovastého tvaru . Vo všeobecnosti vieme že, Robusta chutí horkastejšie,
drevitejšie a kožovitejšie, čo vedci pripisujú vyšším hladinám kofeínu a chlorogenových
kyselín oproti arabuce a nižšiemu obsahu cukru v tele kávy .

bottom of page